Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Turvallinen ihonhoito


Johdanto

Vältä
Kemialliset säilöntäaineet
Kemialliset aurinkosuoja-aineet
Hajusteet
Kemialliset väriaineet
Mineraaliöljyt
Eläinperäiset aineet
Happi kosmetiikassa
Paperipakkaukset

Käytä rajoitetusti
Eteeriset öljyt

Suosittelemme käyttöön
Ihoidenttiset ainesosat
Kasviöljyt
Rasvahapot
Vitamiinit
Mineraalit
Liposomit
Seramidit
Aminohapot
Kosteuttajat
Oikea ravitsemus

Hajusteet

Erilaiset hajusteet voivat herättää positiivisia tunteita ja ihania muistoja, mutta mikäli tuoksut ovat kemiallisia, ne voivat myös tehdä sinut sairaaksi. Kemialliset hajusteet ovat toiseksi yleisin allergioita aiheuttava aine. Tähän päivään mennessä noin 3500 kemiallista ainesosaa käytetään erilaisissa yhdistelmissä kauneudenhoitotuotteiden valmistuksessa. Tämä siis vain Euroopan alueella, Yhdysvalloissa on käytössä vähintään yhtä monta ainetta.

Kemiallisilla hajusteilla ei ole positiivista tai ravitsevaa vaikutusta ihonhoitotuotteissa. Toisaalta hajusteita käytetään usein peittämään tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden epämiellyttävää hajua. Lisäksi hajusteilla pyritään stimuloimaan kuluttajien ostoimpulsseja. Hajusteiden aiheuttamat negatiiviset vaikutukset sivuutetaan usein, jolloin kauneudenhoitotuotteet aiheuttavat alati kasvavan määrän allergisia reaktioita. Kosmetiikkateollisuudessa käytetään aivan liian monia allergisoivia ainesosia, joista hajusteet ovat listan kärkipäässä, ainakin mitä tulee allergisten reaktioiden, ihottumien ja ihon ennenaikaisen ikääntymisen aikaansaamisessa.

Tieteellisillä tutkimuksilla on pystytty selvästi osoittamaan, mitkä kosmetiikkatuotteiden ainesosat aiheuttavat yleisimmin allergisia reaktioita ja vastaavasti mitkä ainesosat varmasti aiheuttavat säännöllisiä ja haitallisia reaktioita. Valitettavasti haitallisimmiksi todetut ainesosat ovat myös niitä, joita yleisimmin käytetään kauneudenhoitotuotteissa. Näiden ainesosien läpäistessä ihon ylimmät kerrokset ei kenellekään pitäisi tulla uutisena, että tuloksena on entistä suurempi määrä allergisia reaktioita.

Vaikka iho olisikin sietänyt kemiallisia hajusteita sisältävää tuotetta jo pitkään, on mahdollista, että erinäiset ihosairaudet ovat jo alkaneet kehittyä. Allergiset reaktiot ja muut ihovauriot voivat siis syntyä salakavalasti piilossa, vaikka iho näyttäisikin sietävän hajusteita sisältäviä tuotteita.

Yhteenvetona voidaan todeta, että näiden faktojen valossa allergisoivia hajusteita sisältäviä kauneudenhoitotuotteita ei tulisi koskaan käyttää. Hajusteettomien tuotteiden valmistaminen on kosmetiikkayritysten ensimmäinen askel kohti mahdollisimman monelle ihmiselle sopivia ihonhoitotuotteita. Valitettavasti monet yritykset välttelevät ihoidenttisyyttä tuotteiden tuoksujen suhteen, sillä neutraalin tai miellyttävän tuoksun aikaansaaminen ilman kemiallisia ainesosia vaatii pitkäaikaista ja kallista tutkimustyötä.

Monet kosmetiikka-alan yritykset ovat erittäin vaitonaisia hajusteita koskevista kysymyksistä, eikä aiheesta puhuta avoimesti. Lain mukaan tuotteiden pakkausten pitää kuitenkin sisältää ainesosa- eli INCI luettelo, mutta siitä huolimatta allergioista kärsivät ihmiset eivät välttämättä saa selkoa hajusteita koskevista ainesosista. Hajusteet ja aromit voivat koostua jopa 300 eri osasta, jotka voidaan yksinkertaisesti mainita luettelossa ”parfyyminä” (engl. perfume), ”tuoksuna” (engl. fragrance) tai ”aromina” (engl. aroma). Niinä ainesosaluetteloista huolimatta kuluttaja ei välttämättä ole yhtään viisaampi tai turvatumpi.

Muistathan että:

  • Jokainen kehon ”vieraaksi” tunnistama aine voi aiheuttaa allergisen reaktion
  • Jokaisella elimistölle vieraalla ainesosalla on eritasoinen allergiariski
  • Kemialliset säilöntäaineet ja hajusteet ovat kosmetiikkatuotteiden saralla kaksi eniten allergisoivaa ainesosaa
  • Kohdasta 3 johtuen kemiallisten tuoksujen lisääminen iholle ei ole koskaan oikeutettua
  • Ihoallergiat ovat pitkäaikaisia ja parantumattomia sairauksia, joita voidaan vain yrittää hallita
  • Lapset perivät allergioita vanhemmiltaan. Itsestään selvä ratkaisu tähän asiaan on olla käyttämättä mitään kemiallisia hajusteita sisältäviä tuotteita

Lähteet ja kiitokset:

  • Dr. med. Ernst W. Henrich & Dr.rer.nat. Thomas Baumann: Identification of cosmetic ingredients in accordance with the INCI (English edition)
  • Ingrid Sherrmann (info@safer-world.org)
  • Wikipedia
  • Betty Bridges Fragranced product information network

Mikäli haluat lukea tästä aiheesta lisää, suosittelemme tutustumaan seuraaviin sivustoihin:

Lue lisää >

Suosittele tätä sivua ystävälle >Sähköpostiosoitteesi:

Ystäväsi sähköpostiosoite:Contact us Location Site map Privacy Disclaimer Designed & developed by ULA.co.za Facebook Twitter